Prohledejte stránku napsáním klíčového slova (ZAVŘÍT (ESC))

Skip to Content

Kvašení

Základem je vyzrálé ovoce – to se pak pomocí šnekového dopravníku přivede k mlýnku. Tady se ovoce mírně naruší tak, aby se usnadnil proces fermentace nebo-li kvašení, ale zároveň se nenarušily pecky. Následně se čerpadlem dopraví do fermentačních tanků, kde kvašení probíhá.

Kvašení („alkoholové“) je proces, při kterém jsou cukry přeměňovány kvasinkami na alkohol. Kvasinky vlastní enzymy, které tuto přeměnu cukrů na alkohol, oxid uhličitý a teplo zajistí. Pod teplotou 10°C se proces kvašení zastavuje, s rostoucí teplotou se také zvyšuje rychlost kvašení, ale výhodnější je raději kvasit pomaleji, jako ideální je považována teplota okolo 15°C, která by měla být stálá. Alkoholické nápoje vznikající přirozeným kvašením mají obsah alkoholu asi jen 14%. Pro získání vyššího obsahu alkoholu je nutné využít destilace.

Několikanásobnou destilací získáme destilát (70-75%), který se pak musí naředit před stáčením do lahví.

  • Kapacita kvasných tanků ve společnosti R. JELÍNEK je 2,7 mil. litrů při naplněnosti tanků na 80%.

Destilace

Jak z kvašeného ovoce získáme pálenku? Destilací!

Princip je jednoduchý – při zahřívání dochází k oddělení alkoholu od ostatních složek kvasu. Poté je vše v rukou našich zkušených destilatérů, kteří s pomocí nejmodernější techniky vyrábí jemný a voňavý destilát.

  • Kolikrát se u nás pálí slivovice? Třikrát. Protože díky tomu lze docílit lahodné chuti a příjemné vůně. A proč je některá slivovice zlatá? Klasická slivovice je čirá. Mezi našimi produkty najdete ale i krásně zlatavou slivovici. Čím to? Zraje totiž tři roky v dubových sudech, díky čemuž dostane nejen zlatou barvu, ale i vůni podobnou koňaku či brandy.

Egalizace nebo-li zrání

Rádi experimentujeme a hrajeme si s chutí našich produktů, každoročně se tak můžete setkat s méně tradičními exkluzivními výrobky.

Zrání, egalizace, staření nebo zušlechťování – různě můžeme nazývat další výrobní krok. A to krok velmi důležitý – dá se říci, že dává destilátům duši. V první fázi dochází k ředění destilátu na 42 – 45% objemových alkoholu, k ředění se využívá pouze speciálně upravená voda. A následně je produkt uskladněn většinou v nerezových tancích v případě čirého destilátu, kde zraje po dobu minimálně 1 roku. Vybrané destiláty pak putují do dubových sudů, kde si většinou poleží delší dobu…

Plnění a balení

Posledním krokem je stáčení destilátu do lahví – ještě předtím se však pomocí filtru odstraní případné nečistoty a výsledný destilát se naplní do lahví.

Stáčení lahví probíhá na automatizovaných linkách, kde dojde postupně k sanitaci láhve, k jejímu napuštění destilátem, uzavření, tisku šarže, aplikaci etikety a kontrolního pásku. To vše při taktu až 85 lahví za minutu. U každé lahve je kontrolován objem destilátu, přítomnost uzávěru a kontrolního pásku. Naplněné a uzavřené láhve pokračují dále na dopravníku k zabalení do kartonů i tuto činnost provádí stroj, poslední operací je pak kontrolní vážení kartonu a tisk čárového kódu pro snadnou identifikaci ve skladě. Kartonové krabice pak na dopravníku putují do skladu, kde jsou robotem skládány na palety a naskladněny do regálů.

Některé z našich výrobků však i dnes plníme a etiketujeme ručně – jedná se především o výrobky, které vyrábíme v menších, limitovaných edicích.

  • Ještě před samotným plněním do láhve důsledně kontrolujeme u každé výrobní šarže senzorické i fyzikální vlastnosti laboratorním testem. K našim zákazníkům nepustíme nic, za čím bychom si nestáli.

to-topto-top
logo

Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete, že je Vám více než 18 let.

ANO, JE MI 18 LET.