37 soutěžících, 10 zahraničních účastníků, 170 hostů – to byl 19. ročník soutěže International RUDOLF JELÍNEK Cup (Evropský šampionát v míchání koktejlů z ovocných destilátů), který se konal 17. září 2019.
Akce se již tradičně uskutečnila v prostorách likérky RUDOLF JELÍNEK. Téma letošního ročníku bylo “Místo, kde žiji”. Každý soutěžící musel připravit fancy koktejl s obsahem alespoň 2 centilitrů pětileté Slivovice Kosher.
Porota měla rovněž mezinárodní složení – zasedli v ní Jan Lindgren (Hotel Marski, Finsko), Martina Peštová (Bar and Books, ČR), Michal Durňík (Black Angele´s, ČR), Lukáš Vrábel (Cafe, Cocktail & Champagne, Slovensko).
Do Vizovic se sjeli barmani z České republiky, Slovenska, Rakouska, Polska, Švýcarska a Estonska, kteří soutěžili souběžně na dvou barech. Do finálové čtyřky postoupili z každého soutěžního baru dva barmani. Těmi byli Stefan Haneder, Tomáš Zvolánek, Marek Vybíral, Štefan Gašparík. Mezi velkou konkurencí nakonec zvítězil a titul evropského šampiona v míchání koktejlů z ovocných destilátů získal Stefan Haneder (Acanto Cocktail, Rakousko) se svým drinkem Golden Forest, který se kromě pětileté kosher slivovice skládal z likéru Mozart Chocolate Dry, sirupu Monin Black Forrest, rybízového džusu a domácí espumy. Na druhém místě se umístil Marek Vybíral (The Black Stuff, ČR) se svým drinkem Mora, třetí místo patřilo Tomáši Zvolánkovi a jeho drinku Slivkopolitan. Kategorii Nejlepší zahraniční barman vyhrál Štefan Gašparík ze Slovenska (Spirit Bar, Trnava) se svým koktejlem Dušenka. Cenou Talent poroty byla oceněna Kamila Šturmová (Americký bar v Obecním domě, ČR) za drink Prague sunset. Jako nejvíce inovativní ocenili porotci koktejl Pošichtovní Jana Zlámaného (Le Valmont, ČR). Kategorii Nejlepší technika vyhrál Jíří Pácalt (Tretter’s New York Bar, ČR) s drinkem Tiger Milk. Vizuálně se porotě nejvíce líbil koktejl Baynan Roberta Glosse (Black Angel´s, ČR).
V průběhu dne se soutěžící mohli zúčastnit degustace whisky Gold Cock přímo ze sudů, ochutnat čaje a cool drinks Oxalis či Zázračné limonády. Všichni zúčastnění si mohli vyzkoušet připravit, co nejrychleji koktejl Rubycon v Red Bull baru – tuto disciplínu ovládl Stefan Haneder s časem 8,24 sekund. V podvečer proběhl workshop Tomáše Třeštíka na téma “Fotografie v baru” a Petra Horáka “Barmani na sociálních sítích“.
Celý den uzavřela soutěž o nejlepší bar, které se účastnil Šnekoland (Rokytnice nad Jizerou), Hangár Bar (Praha), 7 hříchů (Brno) a Hemingway Bar (Nitra). Každý z barů nabídl návštěvníkům dva drinky a cenu za Nejlepší bar si odnesl Šnekolend.
V rámci večera proběhlo slavnostní vyhlášení World Slivovitz Cup – 1. ročník online soutěže, která spojovala koktejl s tradiční kosher slivovicí R. JELÍNEK, rovněž na téma, „Místo, kde žiji“. Vedle kvality fotografie se hodnotila také receptura, komunikace na sociálních sítích a další marketingové aktivity.
Vítězem se stal Jessie Ray Clasicas z Filipín, který získal nejvíce bodů za komunikaci na sociálních sítích a také jeho fotografii vyhodnotil přední český fotograf Tomáš Třeštík jako nejlepší. Soutěže se zapojilo 51 barmanů ze 30 zemí.
Akci podpořili svými prezentacemi a produkty společnosti – Makro, Titan tools, Zázračná limonáda, Red Bull, Starobrno, Crucial detail, Kavovary.cz, Oxalis, Coca Cola, Mattoni.