Koktejly

Naše prvotřídní výrobky si samozřejmě můžete vychutnat v čisté podobě, ale chuťovou fantazii můžete rozvinout také v míchaných nápojích. Proto jsme si pro Vás připravili několik tipů.

Načerpat větší inspiraci na míchané drinky můžete na webu www.rjcup.com.

Tradiční podávání slivovice

Slivovice R. JELÍNEK se jako tradiční nápoj pije při pokojové teplotě nebo jen mírně vychlazená. Tak lze nejlépe odhalit její vůni plnou chuť a vůni.

Valašský utopenec

Valašský utopenec je originální pití slivovice R. JELÍNEK s malou sušenou švestkou. Sušená švestka na stylovém párátku – vlaječce dodá slivovici příjemně nasládlou chuť.

Rituál s hruškou

Do skleničky nalijte hruškovici, přidejte kousek kompotované hrušky na párátku a dolaďte přidáním několika kapek šťávy z kompotu. Párátko s hruškou vytáhněte ze skleničky, přiťukněte si s přáteli skleničkou nebo hruškou a vychutnejte si hruškovici. Poté si dopřejte slaďoučkou hrušku.

Plumeňák

Do longdrinkové sklenky nalijeme na led 4 cl Plum Vodky a dolijeme 20 cl multivitamínového džusu. Můžeme zpestřit přidáním 1 cl Grenadiny.

Pear Paradise

Rozdrtíme v shakeru dva plátky zázvoru, poté přidáme 4 cl Pear vodky, 1,5 cl bezového sirupu, 1 cl mango sirupu a 1 cl limetkové šťávy. Na závěr dáme o okraj shakeru jemně otřené lístky máty, led a zamícháme. Koktejl nalijeme na led do sklenice a dolijeme tonikem.

HONEY SE ZÁZVOROVOU LIMONÁDOU

• 4 cl Bohemia Honey
• 25 cl zázvorové limonády
• salátová okurka

POSTUP PŘÍPRAVY:
Do vyššího tumbleru přímo na led vložíme plátky okurky, nalijeme Bohemia Honey a dolijeme zázvorovou limonádou.

TIP! Jako přílohu použijte lehce osolené hranolky okurky.

HONEY BUNNY PUNCH

• 4 cl Bohemia Honey
• 15 cl zázvorové limonády
• 1 ks ovocného čaje
• 2 plátky pomeranče
• 1 ks skořice + 2 ks hřebíčku
• 1 lžička medu podle chuti
• kandované ovoce (zázvor)

POSTUP PŘÍPRAVY:
Nejprve všechny nealkoholické složky kromě čaje společně ohřejeme. Do poháru vložíme čajový sáček, nalijeme Bohemia Honey a poté dolijeme horkým nealko základem.

TIP! Vyzkoušejte kombinaci s pečeným čajem.

MORAVSKÝ KOHOUT 2015

• 2 cl slivovice R. JELÍNEK
• 5 cl červený vermut
• 1 cl Fernet Branca

POSTUP PŘÍPRAVY:
Do vychlazené míchací sklenice odměříme všechny ingredience, dobře promícháme a nalijeme do nízkého tumbleru. Přiklopíme glošem a nakouříme kouřem z dřevěných pilin. Jako ozdoba slouží sypaný ovocný čaj.

TIP! Vyzkoušejte i letní variantu - vyměňte jednoduše slivovici za Bohemia Honey.

SLIVOVICE NA HORÁCH

• 4 cl slivovice R. JELÍNEK
• sušené švestky
• černý čaj
• med nebo cukr dle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY:
Do hrníčku dáme sušené švestky, zalijeme černým čajem a zdokonalíme přidáním slivovice R. JELÍNEK. Na závěr dosladíme medem nebo cukrem dle chuti. Můžeme dozdobit skořicí.

TIP! Skvělou alternativou je také slivovice R. JELÍNEK svařená spolu s brusinkovým, višňovým nebo borůvkovým džusem.

HRUŠKA SE ZÁZVOROVOU LIMONÁDOU

• 4 cl hruškovice R. JELÍNEK
• 25 cl zázvorové limonády
• zázvor
• kompotovaná hruška

POSTUP PŘÍPRAVY:
Do vyššího tumbleru dáme led, odměříme hruškovici a dolijeme zázvorovou limonádou. Dozdobíme kouskem hrušky a hranolkami zázvoru.

TIP! Zkuste také jako „shot” - 2 cl hruškovice, 2 cl zázvorové limonády a navrch kompotovanou hruštičku. Pije se na EX.

HORKÁ HRUŠKA

• 4 cl hruškovice R. JELÍNEK
• 10 cl hruškového džusu
• 10 cl horké vody
• kousky kompotované hrušky
• lžička medu

POSTUP PŘÍPRAVY:
Do hrníčku nalijeme hruškový džus, zalijeme horkou vodou, přidáme lžičku medu a kousky kompotované hrušky. Na závěr doplníme hruškovici R. JELÍNEK.

TIP! Nahraďte med rakytníkovým sirupem.

MEDOVÝ POLIBEK

• 2 cl Bohemia Honey
• 2 cl Pear vodka R. JELÍNEK
• 2 cl sirup pomeranč / jablko
• zázvorová limonáda (tonik)
Dekorace: skořice celá, jablečno-hruškový špíz ochucený medem a skořicí

POSTUP PŘÍPRAVY:
V šejkru promícháme všechny suroviny, dolijeme zázvorovým tonikem, přelijeme do skla na led a na závěr do nápoje vložíme celou skořici.

SPICY HONEY

• 2 cl Bohemia Honey
• 2 cl Evan Williams Cinnamon
• 2 cl čerstvé limetkové šťávy
• 1 cl levandulového sirupu
• 4 cl ananasového džusu
Dekorace: sušený plátek ananasu, levandule, celá skořice, badyán

POSTUP PŘÍPRAVY:
Plechový pohár naplníme drceným ledem, odměříme všechny suroviny a swizzlovacím míchátkem (metličkou - swizzle stick) promícháme. Doplníme drceným ledem, ozdobíme a podáváme.

HANKY PANKY

• 4 cl Dry Gin
• 2,5 cl Carpano Antica Formula
• 3 střiky Fernet Branca
• zástřik pomerančovou kůrou
Dekorace: kůra z pomeranče

POSTUP PŘÍPRAVY:
Ve vychlazené sklenici dobře promícháme všechny suroviny a přelijeme do koktejlové sklenky. Na závěr zastříkneme a dozdobíme pomerančovou kůrou.

TIP! Přidejte pomerančovou mlhu a chomáček cukrové vaty se strouhanou pomerančovou kůrou (viz foto).

B52

• 2 cl kávový likér
(italský originál Caffé Borghetti)
• 2 cl whisky cream
• 1 cl STROH 80

POSTUP PŘÍPRAVY:
Ingredience postupně navrstvíme na sebe. Podáváme zapálené. Pije se najednou brčkem.

MONCHERI

2 cl STROH 80 a 2 cl griotky nalijte do shooter skleničky - pije se na EX!

HOT JAGERTEE

• 4 cl STROH JAGERTEE
• 12 cl černého čaje nebo horké vody
• plátek citronu

POSTUP PŘÍPRAVY:
Do hrníčku dáme plátek citronu, zalijeme černým čajem nebo horkou vodou a zdokonalíme přidáním STROH JAGERTEE. Můžeme dozdobit skořicí či kousky ovoce.

TIP! Vyzkoušejte TÝTÝČKO: osvěžující letní varianta s ledovým (citronovým)
čajem.

CINNAMON OLD FASHIONED

• 4 cl Evan Williams Cinnamon
• 1 barová lžíce Fernet Branca
• pomerančová, limetová, citron. kůra
• pára z čaje Lapsang souchong

POSTUP PŘÍPRAVY:
Kůry společně s barovou lžící Fernetu Branca vymačkáme přímo ve sklenici, přidáme led a promícháme. Přilijeme Evan Williams Cinnamon a znovu dobře promícháme. Zastříkneme pomerančovou kůrou. Jako druhou vůni použijeme páru z Lapsang souchong čaje, vyrobenou pomocí suchého ledu.

TIP! Nezapomeňte na klasickou variantu z Evan Williams Black Label.

MANHATTAN

• 5 cl RITTENHOUSE RYE 4Y
• 1,5 cl Carpano Antica Formula vermut
• 2 dsh Angostura bitter

POSTUP PŘÍPRAVY:
Všechny ingredience smícháme v míchací sklenici.

TIP! Tato receptura je z repertoáru baru Black Angel´s, kde je navíc podávána s pravou Prosciutto di Parma a domácími nakládanými třešněmi.

MEDOVÉ JABLKO (HONEY APPLE)

• 1 díl Bohemia Honey R. JELÍNEK
• 4 díly jablečného džusu
• led
• skořice